Prirodne kreme

Krema za lice

Piše: Sanja Bregović

Sanjina krema

Krema je namijenjena za njegu suhe, ispucane kože, za sprečavanje nastanka bora, koži daje mekoću.

Može se koristiti kao krema za ruke, laktove i stopala, sadrži samo prirodne sastojke, nježnog je mirisa i vrlo povoljne cijene. Ruže i neven imam na vrtu i u dvorištu, a stolisnik je iz maminog vrta.

 

krema za lice

Recept za kremu

  • ružine latice
  • cvijet nevena – latice
  • stolisnik – cvijet i listići

ukupna količina biljaka – 30 g


  • 300 ml maslinovog ulja (domaćeg)
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 5 kapi eteričnog ulja kadulje (radi mirisa)

 

Udio svake biljke neka bude isti u ukupnoj količini. Idealno je da imate mirisnu ružu, netretiranu kemijskim sredstvima.

Sa stolisnika porežite cvjetiće, a listiće povucite u suprotnom smjeru rasta. Sve bilje prešajte par minuta valjkom.

Ulje i bilje zagrijavajte u posudi, miješajte i pritišćite kuhačom. Svaki put prilikom zagrijavanja temperatura mora biti vrlo niska, da se ljekoviti sastojci biljaka ne izgube. Poklopite i ostavite preko noći.

Drugi dan smjesu lagano zagrijte i procijedite kroz sterilnu gazu, istiskujući sav sok. Ponovo zagrijte i dodajte pčelinji vosak, miješajte dok se ne rastopi. Isprobajte gustoću kreme tako da ju kapnete na tanjurić – za par minuta vidite je li dobre gustoće. Ako je pretvrda, dodajte još malo ulja, zagrijte i pomiješajte. Ako je prerijetka, dodajte još vrlo malo voska i rastopite ga. Kad se krema skoro ohladi, ulijte ju u male lončiće, plastične ili staklene.

 

krema za lice

Evo nekih prednosti vanjske primjene ovih biljaka:

 

RUŽA,  kraljica cvijeća

Sprečavanje i uklanjanje bora

Djeluje protiv akni i mitesera

 

STOLISNIK

Liječi rane, ozljede, čireve, ispucanu kožu, hemoroide

 

NEVEN

Melem za rane, ekcem, čireve, bradavice, akne, kurje oči

 

S istim sastojcima, samo bez voska i eteričnog ulja, napravite macerat. Možete staviti  više sastojaka, recimo ukupno 50 g biljaka i 500 ml maslinovog ulja. Ostavite na suncu barem 40 dana. Noću stavljajte bocu unutra. Kad zimi nemate bilje, imate macerat, pa dodavanjem pčelinjeg voska imate i kremu.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0215/6