Paprika

Porodica: pomoćnice (Solanaceae)


Druga imena – babura, španjolski papar, turski papar

 

Opis biljke

Paprika je jednogodišnja biljka s plitkim sustavom korijena i zeljastim stablom visine do 60 cm. Zeleni jajoliki listovi raspoređeni su na biljci pojedinačno ili u grupama.Cvjetovi su bijeli, žućkasti ili blago ljubičasti. Danas je poznato preko 200 vrsta i podvrsta te biljke. Posljednjih nekoliko godina vrlo su popularne male ukrasne vrste te biljke koje su prikladne za uzgoj na prozorskoj dasci ili na balkonu.
Vrste paprika razlikuju se prije svega oblikom, veličinom i bojom plodova, te njihovim okusom. Plodovi mogu biti okrugli, konusni ili duguljasti, žute, zelene i crvene boje. Danas postoje i ukrasne sorte paprika s ljubičastom bojom plodova.

paprika

Porijeklo i povijest

Paprika je porijeklom tropska biljka iz srednje Amerike, a otuda se raširila po svim toplijim zemljama Europe, Azije i sjeverne Amerike. Paprika se upotrebljavala već prije dvije do tri tisuće godina, o čemu svjedoče oslikani predmeti s njezinim motivom pronađeni u grobovima Inka. Prvi put se spominje u zapisima Kolumbovog liječnika Chanca iz 1494. godine. To su bile izrazito ljute paprike koje su se upotrebljavale kao začin, a slatke sorte dobivene odabranom selekcijom uspjeli su uzgojiti Španjolci i Mađari tek polovicom prošlog stoljeća.

 

Karakteristike i sastojci

Crvenu boju mljevenoj paprici koju upotrebljavamo kao začin daju boje koje po svojoj kemijskoj strukturi spadaju u karotenoide, a to su kapsantin i kapsorubin. Ljutinu i paprenost ljutoj paprici daje kapsaicin koji se nalazi u unutarnjim pregradnim zidovima ploda. Paprika je i važan izvor vitamina, posebno C vitamina u svježim plodovima, a sadrži i vitamine A, B1, B2, E i P i tragove drugih.

 

Uporaba i ljekovita vrijednost

Paprika se može koristiti svježa, osušena ili konzervirana, vrlo je zdrava za naš organizam, a ljuta stimulira apetit i pozitivno utječe na probavu. Ekstrakti ljute paprike služe kao sastojci mnogih ljekovitih sredstava koje upotrebljavamo za liječenje reumatskih i sličnih oboljenja.

29.04.2011.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 16.0414/18