Kalendar radova

visibabaOžujak

Ukrasni vrt

Zaštitu od zime ostavite na trajnicama, ružama i rododendronima. Čim ruže potjeraju sklonite zaštitu, razgrnite biljke, pognojite i orežite. Početak mjeseca je doba kad je potrebno pognojiti lukovičasto bilje - tulipane, narcise i sl. Kod gnojenja trebate voditi računa da gnojivo ne dospije u proreze listova. To bi izazvalo opekline. Organsko ili mineralno gnojivo nanosite između trajnica. Tlo je potrebno rahliti i dodavati organske tvari kao što je zreo stajski gnoj i kompost. Početak ožujka ja vrijeme za sadnju stabala.

Povrtnjak

Vrijeme je za uzgoj mladih biljaka u klijalištu, malom stakleniku ili ispod folije. Ako nije moguće grijanje, onda je bolje posijati ih na sobni prozor i pikirati mlade biljčice ispod stakla ili folije. Sredinom mjeseca možete saditi ispod tunela od folije ili u stakleniku koji se ne zagrijava sljedeće povrće: salatu, korabicu, rotkvu, odnosno možete sijati: rotkvice i vrtnu grbicu. Krajem mjeseca moguća je sjetva na otvorenom i to: luk, peršin, rotkvice, mrkve. Biljčice koje su iznikle na otvorenom prekrijte folijom ili zaštitnom mrežicom. Prije sjetve provedite osnovnu gnojidbu a kasnije dodajte glavna gnojiva.

Voćnjak

Nastavite rezidbu voćaka, prije svega drveća koje je posađeno u jesen. Zasadite nove biljke, jabuke i kruške sadite u obliku vretena. Ožujak je povoljno vrijeme i za sadnju marelice, breskve, oraha, malina, kupina, ogrozda i ribiza. Iza južne strane kuće sada možete saditi i lozu. Ako je potrebno ponovite premazivanje stabala vapnom s južne strane.

Berba i sijanje u zatvorenom prostoru:

Berba: mrkva, korijen peršina, matovilac, poriluk, mladi luk

Sijanje u zatvorenom prostoru: kupus rani, kelj rani, cvjetača rana, brokula, korabica rana, cleler, salata, rajčica, paprika, patlidžan, blitva, peršin, poriluk, grašak, mladi luk, blitva

Sijanje na gredice (na otvorenom): mrkva, peršin, pastrnjak, rotkva, rotkvica, špinat, bob, grašak

Sadnja: luk, češnjak, krumpir, salata

13.03.2015.

Ostali mjeseci

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

03.02.2015.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

03.02.2015.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

20.12.2014.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

22.08.2014.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

29.06.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

05.05.2014.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

31.03.2014.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0215/15