Kalendar radova

kelj u prosincuProsinac

Ukrasni vrt

Sada je vrijeme za zimsku zaštitu ruža. Njih možete zaštititi smrekinim granama. Visoke ruže na gredicama režite na visinu koljena, kako bismo dobili bolju zimsku sliku vrta. Konačnu rezidbu obavite tek u proljeće.

Pomladite stare živice koje su ogoljene u donjim dijelovima, ovo se odnosi samo na listopadne živice.

Prorijedite starije ukrasne grmove ali vodite računa da zadrže prirodan oblik rasta. Početkom mjeseca režite grane i stavljajte ih u vazu.

Povrtnjak

Na klijalište gdje je posijan matovilac staviti prozorčić odnosno napravite tunel od folije kako bismo ga mogli brati i kada pada snijeg. Aričoke ogradite lišćem ili stajskim gnojem. Zimsku zelenu salatu prekrite smrekinim granama ako očekujemo hladnoću bez snijega. Kelj je ukusniji nakon što je podnio malo mraza. S kelja pupčara uberite "ružice" i spremite ih z zamrzivač ili zasadite u blizini kuće gdje će biti zaštićen. Ne uklanjajte mu listove.

Iskopajte busene vlasca, ostavite ih da stoje na otvorenom nekolliko dana te ih posadite i stavite na prozor. Grbicu posijeati u sobi u plitke sandučiće.

Voćnjak

Prorijedite krošnje starijih voćaka, pritom premažite veće rane. Pri temperaturama ispod -5°C ne vršite rezidbu. Voćke koje nas nisu zadovoljile svojim urodom, pripremite za cijepljenje u proljeće. Režite grančice za cijepljenje. Tlo oko voćaka prekrite stajskim gnojem ili kompostom, ali ostavite slobodan jedan dio tla oko stabla, širine šake, zbog opasnosti od miševa. Provjerite zaštitu od divljači, kod mladih stabala stavite žičane navlake.

Berba

Berba: matovilac, poriluk, mrkva, kroijen peršina, endivija

20.12.2014.

Ostali mjeseci

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

22.08.2014.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

29.06.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

05.05.2014.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

31.03.2014.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

24.03.2014.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

06.02.2013.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

01.01.2013.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 14.1121/18