Kalendar radova

studeniStudeni

Ukrasni vrt

Biljke u većim posudama kao što je oleander trebate preseliti u hladne podrumske prostorije. Sada je vrijeme za sadnju listopadnog drveća. Grmove ruže zagrnite zemljom a pojedine mladice prekrite kompostnom zemljom i preko toga stavite grane od smreke.

Rododendrone granama smreke zaštitite lagano od zimskog sunca i suhog vjetra. Lopoče i druge vodene biljke spremite za zimu. Kratko pokosite travnjak i pograbljajte ostatke otpalog lišća.

Povrtnjak

Berite i spremajte kasne vrste povrća. Kelj pupčar i lisnati kelj mogu ostati u vrtu, ali osjetljive sorte kelja pupčara zasadite skupa s porilukom uz kućni zid.

Gredice grubo pograbljajte i ako je moguće na polovicu površine (svake godine) nanesite stajski gnoj. Dobro vrtno tlo nije potrebno grabljati, nego samo rahliti vilama, tako će gornji slojevi, bogato opskrbljeni hranjivim tvarima i mikroorganizmima, ostati gore. Zemlju povrtnjaka i voćnjaka možete dati na ispitivanje kvalitete tla. Ovisno o tim rezultatima obavite ciljano gnojenje u idućoj godini.

Voćnjak

Prostorije za spremanje voća po mogućnosti držati hladnima i vlažnima. Zaštitite kupine od zimskog sunca granama smreke ili prostirkama od rogozine. Sadite voćke i grmove bobičastog voća. Sada je najbolje vrijeme za pomlađivanje i prorjeđivanje. Kontrolirajte živice i stavljajte žičane navlake protiv zečeva na debla. Sklanjajte prekrivače u blizini stabala jer postoji opasnost od voluharica.

Berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, špinat, kelj pupčar, kasna cvjetača, celer, salata, radič, poriluk, endivija, matovilac

02.11.2014.

Ostali mjeseci

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

22.08.2014.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

29.06.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

05.05.2014.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

31.03.2014.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

24.03.2014.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

06.02.2013.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

01.01.2013.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

03.12.2012.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 14.1121/19