Kalendar radova

vrt u svibnjuSvibanj

Ukrasni vrt

I dalje je povoljno vrijeme za sadnju crnogoričnog drveća, rododendrona i azaleje. Rododendrone i azaleje treba gnojiti a nakon cvjetanja uklonite ocvale dijelove. Ruže koje su posađene treba razgrnuti i odrezati divlje izboje na mjestu nastajanja. Otklonit uvele dijelove tulipana i narcisa jer stvaranje sjemena uzima snagu. Također isto je potrebno provesti i kod jorgovana i drugih biljaka. Sadite dalije i gladiole. Travnjak je potrebno redovito kositi i gnojiti a ako je suša i zalijevati. Prema potrebni možete i sijati travnjak.

Poslije sredine mjeseca sadite na otvoreno jednogodišnje cvijeće osjetljivo na mraz.

Povrtnjak

U prvoj polovici svibnja sijte krastavce a sredinom mjeseca grmoliki i obični grah. U posljednjoj trećini svibnja saditi rajčicu, papriku, krastavce, tikvice, dinje, patlidžane, kukuruz šećerac, artičoke, kardu i novozelandski špinat. Različite vrste potrebno je držati ispod folije ili u stakleniku. Pregusto posijano povrće kao mrkvu, peršin, crni korijen, luk, rotkvice, prorijedite poslije nicanja. Sadite poriluk, celer za izbjeljivanje i korjenasti celer. Slijedi sadnja salate glavatice i salate kristalke.

Voćnjak

Pri bogatom stvaranju plodova još jednom izvršite gnojenje. Otvoreno tlo ispod stabala voćaka i grmlja bobičastog voća prekrite slamom ili travom od košnje. Ako je suša zalijevajte. U redove s jagodama stavljajte slamu. Jagode koje su najviše rodile obilježite i od njih napravite nove biljke. Prskajte poslije cvjetanja - protiv gljivičnih oboljenja. Sredstva protiv insekata koristite samo kod većih napada.

Berba, sijanje i sadnja:

Berba: rotkvica, špinat, bob, grašak, korabica rana, salata, mladi luk, blitva

Sijanje na gredice: cikla, rotkvica, grah mahunar, krastavci, tikvice, kupus kasni, kelj kasni, kelj pupčar, cvjetača kasna, brokula, korabica kasna, poriluk, mladi luk, salata, blitva, mrkva, peršin

Sadnja: celer, salata, rajčica, paprika, patlidžan, poriluk, mladi luk, blitva

08.05.2015.

Ostali mjeseci

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

13.04.2015.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

13.03.2015.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

03.02.2015.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

03.02.2015.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

20.12.2014.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

22.08.2014.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

29.06.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0430/8