Kalendar radova

lišće u jesenListopad

Ukrasni vrt

Uredite gredice s ljetnim cvijećem, nakon prvog mraza sav biljni materijal stavite na kompost. Uvenule trajnice režite iznad zemlje, tlo rahlite vilama i uklonite korov. Lišće ispod drveća je dobro ostaviti jer tako stvara prirodni prekrivač za tlo. Lukovice cvijeća sadite u zemlju a u ovo vrijeme se isto može saditi i crnogorično drveće. Nakon opadanja lišća vrijeme je za sadnju listopadnog drveća.

Travnjak je potrebno kratko kositi i pograbljati. Iz zemlje se vade gladiole i dalije, stavite ih u prostoriju gdje će prezimiti.

Povrtnjak

Očistite od korova špinat, matovilac i zimsku zelenu salatu glavaticu, kao i mladi luk. Tlo je potrebno lagano rahliti. Trajno začinsko bilje i starije biljke rabarbare razdvojite te ponovno sadite. Vrste povrća koje su za skladištenje kao što je mrkva, rotkva, celer, cikla, kupusnjače ne berite prije kraja listopada i tek ih onda spremite za zimu. Pojavu prvih mrazeva dobro će podnijeti. Kasno povrće berite kad je suho vrijeme te ga onda spremite.

Voćnjak

Kasne sorte ne berite prerano jer im prija svaki sunčani dan dok su još na drvetu. Beru se kada se plodovi lako skidaju sa stabla skupa s peteljkom, odnosno kad počnu sami padati. Mrazne noći do -3°C dobro podnose, bez većih šteta. Smrznuto voće ne dirajte. Kasnije sorte krušaka ostavite do kraja mjeseca na stablu. Od kraja listopada vrijeme je za sadnju voćki i grmlja bobičastog voća.

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, špinat, kasni kupus,, kasni kelj, kelj pupčar, kasna cvjetača, brokula, celer, korabica kasna, rotkvica, salata, radič, patlidžan, endivija, blitva

Sijanje na gredice: špinat

Sadnja: salata zimska, luk, kelj, blitva

28.09.2015.

Ostali mjeseci

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

12.09.2015.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

27.07.2015.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

13.07.2015.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

08.05.2015.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

13.04.2015.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

13.03.2015.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

03.02.2015.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

03.02.2015.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

20.12.2014.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0430/1