Kalendar radova

voćka u cvatuTravanj

Ukrasni vrt

Ako već niste uklonite zaštitu od zime. Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Prije sadnje korijenov grumen stavite u vodu. Ruže prije sadnje također treba natapati u vodi a nakon sadnje zagrnuti. Sada je pravo vrijeme za sijanje jednogodišnjeg cvijeća u klijalište ili ispod folije - kao što su zvijezdan, kadifica, cinija, mignon-dalije i sl. Neosjetljive vrste kao zlatni mak, iberis, azaleje, mješavine s poljskim cvijećem možete odmah sijati na stalno mjesto.

Travnjak je potrebno pognojiti i započeti kosidbu. Sadite trajnice, površinski rahlite tlo i uklanjajte korov.

Povrtnjak

Početkom mjeseca sadite na otvorenom salatu glavaticu i korabice a sredinom mjeseca različite vrste kupusnjača. Celer i salatu glavaticu pikirajte u stakleniku ili u kućicu ispod folije. Vrijeme je za preduzgoj krastavaca, grmolikog graha, kukuruza šećerca, tikvica i drugih vrsta koje vole toplinu. U ranom klijalištu, posađene rajčice i paprike u posudicama razmaknuti kako bi se biljke dobro razvijale. Na otvorenom možete sijati rotkvicu, ranu rotkvu, ciklu, grašak i grašak šećerac kao i majsku repu.

Voćnjak

Čim se kora guli, može se cijepiti, prije toga režite glave kalema na duljinu šake. Rezidba na stablima bresaka kod kojih se sada mogu razlikovati različite vrste pupoljaka. Rane na drveću od nagriza životinja, na rubovima izrežite i premažite glinenom kašom u koju je dodana trećina slamnatog kravljeg gnoja. Ranu zamotajte vrećom od lana. Ovo je doba kad je potrebno obaviti prskanje protiv krastavosti.

Berba i sijanje u zatvorenom prostoru:

Berba: rotkvica, špinat, matovilac, salata, poriluk, mladi luk, blitva, kasni kelj

Sijanje na gredice: mrkva, peršin, cikla, rotkvica, špinat, bob, grašak, kupus kasni, kelj kasni, cvjetača kasna, brokula, korabica kasna, poriluk, salata, blitva

Sadnja: kupus rani, cvjetača rana, brokula, korabica rana, salata, mladi luk, blitva

13.04.2015.

Ostali mjeseci

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

13.03.2015.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

03.02.2015.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

03.02.2015.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

20.12.2014.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

22.08.2014.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

29.06.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

05.05.2014.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0215/16