Kalendar radova

vrt u srpnjuSrpanj

Ukrasni vrt

U prvoj polovici srpnja još je dovoljno vremena za sjetvu dvogodišnjeg cvijeća kao što je maćuhica, potočnica, šeboj, zvončić, bradati klinčić, sljez, pustikara itd. Redovito režite sve uvele dijelove kod ruža, trajnica i ljetnog cvijeća velikih cvjetova, jer stvaranje sjemena onemogućava daljnje bogato cvjetanje.

Pazite na oboljenja ruža - zvjezdasta pjegavost i pepelnica te ih suzbijajte kod prvih znakova, a biljne uši samo pri jačem napadu.

Povrtnjak

Najkasnije početkom srpnja sijte na mjestu u vrtu vrijednu cikorijsku salatu koju je kasnije potrebno prorijediti. Slobodne gredice ponovno popunite i prorijedite. Sada se siju rotkvice, rotkve, rane vrste mrkve a krajem mjeseca mladi luk i kineski kupus. Dalje se sade zimska endivija, salata glavatica, cvjetača, korabica, cikla, komorač. Vrijeme je za glavno gnojenje za kulture koje ostaju dulje vrijeme na gredicama: rajčice, krastavci, celer, vrste zelja. Poriluk je potrebno zagrnuti. Uklanjajte zaperke na rajčici i donja 2 do 3 lista a preostale listove je potrebno čuvati ako ih nije napala trulež.

Voćnjak

Višnje koje ćemo odmah upotrijebiti potrebno je brati bez peteljke, inače rezati s peteljkama. Vrijeme je za ljetnu rezidbu prije svega kod malih voćaka s vretenastim oblikom krošnje i na mladom drveću. Potrebna je njega tla i suzbijanje korova nakon berbe jagoda. U ovo vrijeme dobivaju se mlade biljke kod jagoda. Jagode je potrebno gnojiti ako na gredici ostaju još jednu godinu.

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, rotkvica, bob, grašak, kupus rani, rani kelj, rana cvjetača, rana korabica, salata, mladi luk, poriluk, blitva

Sijanje na gredice: kasna korabica, rotkvica, grah mahunar, salata, mladi luk, poriluk, endivija, peršin

Sadnja: kasni kupus, kasni kelj, korabica kasna, salata, poriluk, mladi luk, blitva, radič

29.06.2014.

Ostali mjeseci

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

05.05.2014.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

31.03.2014.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

24.03.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

31.08.2013.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

06.02.2013.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

01.01.2013.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

03.12.2012.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

01.11.2012.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

01.10.2012.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

01.08.2012.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 14.0407/34