Kalendar radova

cvijeće zimiVeljača

Ukrasni vrt

Prorijedite ukrasno grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Kad je topliji dan, pregledajte trajnice koje ste zasadili u jesen. Biljke koje previše vire iz tla pritisnite kako se ne bi sasušile. Kad je sunčani dan, ako imate drvenu ogradu, sjenicu ili okvire za penjačice, pređite sa sredstvom za zaštitu drveta. Ovo je važno da obavite dok su biljke u blizini u stanju mirovanja. Tada još ne postoji opasnost od oštećenja tih biljaka. Čim se tlo odmrzne trebate saditi listopadno grmlje i ruže. Veća stabla presadite s korijenovim grumenom, sa što manjim oštećenjem grude korijena.

Povrtnjak

Izradite plan uzgoja. Na svaku predviđenu gredicu, odredite pretkulturu, glavnu kulturu i postkulturu. Ispitajte klijavost sjemena te utvrdite da li je sposobno za klijanje. Naručite sjeme za povrće. U klijalište krajem mjeseca izvršite prvu sjetvu, odnosno zasadite salatu, korabicu i druge vrste. Rane vrste povrća posijte u posudice uz prozor i pikirajte sljedeći mjesec ispod folije ili stakla.

Voćnjak

Veljača je krajnje vrijeme za rezidbu bobičastog voća, jer će tako ranije potjerati. Nastavite i završite prorjeđivanje krošanja starijih voćaka. Rane od pile, koje su veće od promjera kovanice od 5 kuna, premažite sredstvom za zarastanje rana. Sada je također i vrijeme za rezidbu mladih voćaka. Na južnu stranu stabala postavite dasku, odnosno premažite stabla vapnom a to je zaštita od pucanja kore. Razbacajte gnojivo, dodajte kompost ili stajski gnoj.

Berba i sijanje u zatvorenom prostoru:

Berba: matovilac, poriluk, mrkva, hren, ako nema snijega i ako tlo nije smrznuto.

Sijanje (u zatvorenom prostoru): kupus rani, kelj rani, cvjetača rana, brokula, korabica rana, salata, rajčica, paprika, patlidžan, blitva, peršin

03.02.2015.

Ostali mjeseci

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

03.02.2015.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

20.12.2014.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Kolovoz

Kolovoz

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u kolovozu.

22.08.2014.

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

29.06.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

05.05.2014.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

31.03.2014.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

24.03.2014.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0215/16