Kalendar radova

rajčiceKolovoz

Ukrasni vrt

Povoljno je vrijeme za rezidbu crnogoričnih živica - tuja i smreka. Živice od listopadnog drveća, koje su rezane početkom lipnja, rezati još jednom. Pikirati dvogodišnje cvijeće na gredice na otvoreno, kako bismo u rujnu i listopadu imali snažne biljke. Saditi bijele i druge vrste ljiljana. Od sredine mjeseca pravo je vrijeme za sadnju crnogorice. Poslije ljetne vrućine ponovno sijati travnjak. Njegovane površine sada treba gnojiti.

Povrtnjak

Početkom mjeseca sijati bijeli mladi luk odnosno presaditi onaj koji je posijan u srpnju. Sijati zimsku rotkvu, matovilac i špinat. U ovo vrijeme se može posaditi još i zimska endivija te salata glavatica i korabica. Pazite na pojavu gusjenica kupusnog bijelca i druge vrste gusjenica. Ako ih nema mnogo samo ih skupite.

U srpnju posijane mrkve, komorač, ciklu i kineski kupus razrijedite na dovoljne razmake. Ako ide na godišnji odmor očistite vrt od korova kako ne bi cvjetao i osjemenio se dok ste odsutni.

Voćnjak

Berite rane sorte jabuka i krušaka. Orežite višnje nakon berbe, osobito je to važno kod maraske, pošto ova sorta uglavnom rađa na jednogodišnjem drvu. Povoljno je vrijeme za rezidbu ribizla i ogrozda. Kod malina uklonite stare izdanke a mlade prorijedite. Mlade izdanke kupina pričvrstite na žice špalira i skratite ih. Po mogućnosti početkom mjeseca jagode s jakim korijenom prenesite na nove gredice.

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, rotkvica, grah mahunar, krastavci, tikvice, luk mladi luk, češnjak, korabica kasna, salata, rajčica paprika, patlidžan, poriluk, blitva.

Sijanje na gredice: špinat, salata zimska, luk, matovilac

Sadnja: korabica kasna, salata, poriluk, mladi luk

27.07.2015.

Ostali mjeseci

Srpanj

Srpanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu srpnju.

13.07.2015.

Svibanj

Svibanj

Svibanj je vrijeme kada vaš povrtnjak, voćnjak ili okućnica traži najviše pažnje. Sav trud i vrijeme koje sad uložite u svoj vrt vratiti će vam se idućih mjeseci. Ako imate travnjak vjerojatno ste već kosili nekoliko puta, sada je vrijeme kad i vaša okućnica zahtjeva najviše brige.

08.05.2015.

Travanj

Travanj

Travanj je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća i grmlja. Također sad je vrijeme i za sadnju ruža. Ovaj mjesec vaš povrtnjak traži svu pažnju, sada je vrijeme za sadnju na otvorenom.

13.04.2015.

Ožujak

Ožujak

Proljeće je vrijeme za sadnju u ukrasnom vrtu, voćnjaku ili povrtnjaku. U ožujku još uvijek možete dovršiti orezivanje voćaka i pripremiti vrt za novu sezonu. U ovom mjesecu možete već saditi i na otvorenom.

13.03.2015.

Veljača

Veljača

Prorijedite ukrasni grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Ovaj mjesec je vrijeme za prvu sjetvu ali u zatvorenom prostoru. Jeste li izradili plan uzgoja u vrtu za slijedeću sezonu?

03.02.2015.

Siječanj

Siječanj

Otresite snijeg s grana, prorijedite ukrasne grmove, zaštitite živicu. Sada je pravo vrijeme da napravite plan uzgoja za slijedeću sezonu. Jeste li pripremili vrtni alat? Proljeće i nije tako daleko...

03.02.2015.

Prosinac

Prosinac

Ovaj mjesec trebate zaštiti svoje ruže od zime, prorijediti živicu. Većina biljaka traži pažnju i zaštitu od hladnoće. Ovo doba godine je također i dobro vrijeme za rezidbu voćaka.

20.12.2014.

Studeni

Studeni

U hladnom dijelu godine Vaš vrt i okućnica također traže pažnju. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

02.11.2014.

Listopad

Listopad

Listopad u Vašem ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili voćnjaku. Pročitajte što se sve radi ovaj mjesec.

05.10.2014.

Rujan

Rujan

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u rujnu.

03.09.2014.

Lipanj

Lipanj

Pročitajte više što sve možete raditi u svom vrtu i okućnici u mjesecu lipnju.

09.06.2014.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 15.0430/16