Prirodni lijekovi

Koprivom protiv alergija

čaj od koprive

Kopriva je poznata da izuzetno čisti i obnavlja krv. Upravo zato se koristi kod raznih anemija, slabokrvnosti, ali i alergija. Ne mogu tvrditi da se time može izliječiti alergija, ali je sigurno da vam itekako može pomoći u to razdoblju. Upravo počinje intenzivno doba peludnih alergija, a istovremeno je i doba kada je ova biljka u punom zamahu. Kao da vam priroda u pravom trenutku nudi svoje rješenje. Livade su prepune mlade koprive kojoj se ne može odoljeti. Nikada ne propustim ovu priliku. S obzirom da i mene muči peludna alergija, obavezno se opskrbim mladim vršcima ove biljke. Vrškovi se uvijek obnavljaju, pa me tako ne muči savjest da nešto uništavam u prirodi.

Ovu kuru s koprivama trebate početi što ranije da uhvatite zamah prije nego počne razdoblje alergije. Čaj od koprive trebate piti barem 3 šalice i trebate biti uporni. Uvijek je efektnije piti po malo. Čaj od koprive nosim i na posao. U ovom razdoblju, jednostavno se ne odvajam od tog čaja. Simptomi su mi lakši, a kopriva diže opće stanje organizma što je od velike važnosti za alergičare. Osjećam se bolje i nekako čim počnu simptomi uhvatim se za šalicu koprive.

Nisam među onima koji pribjegavaju tabletama. Problem alergija nisu simptomi nego slabost organizma. Priroda sigurno nudi rješenja...

Zalihu kopriva napravim i za zimu. Kada sušite biljke, ne perete ih nego ih samo sitno narežete. Kopriva se brzo osuši i spremite je u, po mogućnosti, tamne staklenke.

čaj od koprive

Koprivu samo oparite prokuhanom vodom i pustite par minuta da odstoji. Nakon toga procijedite i pijete. Obično pijem ovaj čaj bez ikakvih dodataka i smatram ga vrlo ukusnim. Uvijek preferiram svježu biljku. U tom slučaju koristite duplo veću količinu nego kod sušene koprive. Doba je koprive i koji napitak može biti bolji od ovog čaja...

08.03.2016.

Radi se zapravo o mome sinu pa me bilo strah da ne pogorsamo,ali sad cemo probati sigurno :-) hvala puno!

Dragana, osobno sam alergična na pelud trava. Prije proljetne cvatnje, obavezno poduzmem kuru s čajem od koprive.

A je li vam poznato smije li se konzumirati ako si alergican na korove i pelud trave?

Niste ništa pretjerali, ustvari ne možete pretjerat. Čaj mora biti uvijek friški jer brzo oksidira i promijeni boju.

puno hvala,nisam ja mogla docekati odgovor pa sam na litru vode stavila oko 15 vrhova,nadam se da nisam pretjerala..i da,jel se smije piti i drugi dan ili mora biti svjeze pripremljeno?

Ana, stavim 2 žličice suhe koprive i prelijem s pola litre prokuhale vode. Ako se radi o svježaoj biljci, na istu količinu vode stavim 5 - 6 ubranih vrhova koprive.

malo pitanjce imam da li mi mozete reci koji omjer se stavlja???'koliko vode?unaprijed hvala

Njeno velicanstvo-kopriva. Zalosno je koliko su ljudi neuki I koliko su zapostavili ovu kraljicu biljki.

© 2011 • www.gazdarica.com • sva prava pridržana. • Nije dozvoljeno kopiranje objavljenog teksta, slika i ostalog materijala bez odobrenja.
Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova. • kontakt email: info@gazdarica.com
Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
CMS 16.0414/2